Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Luento terveyspalveluista ja sairausvakuutuksista Shanghaissa

Jonathan Chapon ja Kari Hakanen, Abacare Incurance

Meitä Shanghaissa asuvia on hyvä välimiten herätellä muistamaan, että täällä Kiinassa onnettomuuden sattuessa saatetaan toimia hyvinkin eri tavoin kuin esim. Euroopan maissa. Koska kaikilla ihmisillä ei Kiinassa edes ole sairausvakuutusta, saatetaan potilaan henkilöllisyyttä tai varallisuutta joutua selvittämään jo ennen kuin ambulanssia tilataan. Näin ollen olisi erittäin tärkeää että kuljetamme aina mukanamme nimellä varustettua sairausvakuutuskorttia ja luottokorttia. Näin olisi tehtävä myös silloin kun lähdemme lenkkeilemään, pyöräilemään tai vaikka vain reippaalle kävelylenkille.

Yleensä ei ole tarpeen valikoida mihin sairaalaan potilas ensimmäisenä viedään. Suurimmassa osassa loukkaantumisista on kaikkein tärkeintä oikean ensiavun ja ensihoidon saanti. Jos potilas on tajuissaan, hänen olisi niin pian kuin mahdollista otettava yhteyttä vakuutusyhtiönsä hätänumeroon ja kertoa perusasiat onnettomuudesta. Tämän ilmoituksen voi myös tehdä kuka tahansa potilaan lähipiiristä. Tämän jälkeen vakuutusyhtiö ottaa yhteyttä sairaalaan ja antaa laskutusluvan, minkä jälkeen sairaala voi aloittaa isommat toimenpiteet. Potilaalla on hyvä olla sairaalaan saapuessaan välittömästi myös omaa maksuvalmiutta, sillä sairaalat suhtautuvat monissa onnettomuustapauksissa skeptisesti vakuutusyhtiön suoraveloitukseen, eivätkä näin aloita välttämättä edes ensiavun antamista ennen kuin heillä on täysi varmuus maksun saannista.

Mikäli potilas on tajuton, niin silloin on erityisen tärkeää, että hänellä on henkilöpaperi tai sairausvakuutuskortti matkassaan! Tällaisessa tapauksessa sairaala ottaa itse yhteyttä vakuutusyhtiöön saadakseen siltä laskutusluvan.

Jokaisen meistä olisi selvitettävä mitä kuluja sairausvakuutuksemme kattaa, jotta meillä on siitä jokin käsitys myös onnettomuuden hetkellä. Voitko valita vapaasti minkä tahansa sairaalan vai onko vakuutussopimuksessa sairaalasta tarkemmat määritelmät? Minkä tyyppiset vammat vakuutus korvaa?

• Muista aina pitää paitsi henkilöpaperi, myös sairausvakuutus- ja luottokortti matkassasi.

• Pidä mukanasi myös vakuutusasioistasi perillä olevan henkilön yhteystietoja.

• Muistuta Kiinaan matkustavia ystäviä ja sukulaisia ottamaan matkavakuutus.

• Valmistaudu siihen, että sairaala vaatii sinulta itseltäsi ennakkosuorituksen ennen kuin vakuutusyhtiön korvausvarmistus on ehtinyt perille.

Shanghain tunnetuimmat sairaalat, joissa on ympärivuorokautinen valmius ja päivystys:

• Lapset: Shanghai Children's Hospital ja Children's Hospital of Fudan University

• Aikuiset: Ruijin Hospital, Huashan Hospital, First People's Hospital ja Shanghai East Hospital

Ainoa ulkomainen sairaala, jossa saa ympärivuorokautisen avun, on United Family Hospital.

Muista vielä nämä hätänumerot: poliisi 110, ambulanssi 120, palokunta 119. Suomen ulkoministeriön hätänumero: +358 9 1605 5551.

Muistiinpanot suomeksi teki Anu Heiskanen

 

Kriisivalmius Shanghaissa

Kriisivalmius Shanghaissa

Suomen Shanghain pääkonsulaatin toimialueella asuu 260 miljoonaa asukasta, joista noin tuhat on suomalaisia. Suomalaisia yrityksiä tällä alueella on n. 200. Näin ollen Shanghain ja sen ympäristön suomalaiset muodostavat kaikkein suurimman Euroopan ulkopuolisen suomalaisyhteisön. Tämä tarkoittaa, että mahdollisten suuronnettomuuksien, luonnonkatastrofien tai tautiepidemioiden varalta täällä on oltava hyvä toimintavalmius ja sitä varten tehty suunnitelma.

Valmiusryhmä koostuu viranomaisedustuksesta (pääkonsulaatti), yritysten edustajista (FBCS), suomalaisyhteisön edustajista (Shanghain suomalaiset) ja asiantuntijoista sekä vapaaehtoisista edustajista (psykologit, lääkärit, hoitajat, Finnair).

Valmiusryhmä opastaa suomalaisia valppauteen: puhelimessa on hyvä olla tärkeät numerot, kotona on hyvä olla perusmuonaa, pullovettä ja käteistä rahaa. Valmiusryhmälle pidetään kerran vuodessa valmiusharjoitukset. Valmiusryhmä toimii yhteistyössä pohjoismaiden ja EU-maiden kanssa.

Shanghain suurin uhkakuva on liikenne: metro-, juna- tai lento-onnettomuudet. Myöskään ydinvoimaonnettomuudet, luonnonkatastrofit tai tautiepidemiat eivät ole mahdottomia. Jokaisen täällä asuvan suomalaisen olisi hyvä tehdä matkustusilmoitus, koska apua voidaan antaa vain niille henkilöille, joiden olemassaolosta ja olinpaikasta tiedetään. Suomen kansalaiset, heidän perheensä ja Suomessa pysyvästi asuneet ulkomaalaiset ovat avun piirissä.

Tiedonkulku:Tiedonkulku katastrofitilanteissa on yleensä hankalaa tai rajoittunutta. Siksi olisi hyvä, että Kiinassa asuvien suomalaisten sukulaiset ja tuttavat tietäisivät mistä löytävät informaatiota. Tätä varten ovat mm. www.finland.cn –sivu sekä pääkonsulaatin ja suurlähetystön FB-sivut, joita kaikkia muualla asuvien sukulaisten kannattaa seurata.

Suuronnettomuuksissa ja katastrofitilanteissa paikalliset viranomaiset ovat vastuussa myös alueella asuvista ulkomaalaisista. Kaikkien on siis ensisijaisesti kuunneltava näiden viranomaisten ohjeita. Mahdollisen evakuoinnin yhteydessä on muistettava, että evakuointi tapahtuu ensisijassa lähimmälle turvalliselle alueelle, jonka paikallisviranomaiset määrittävät ja joka ei läheskään aina ole ulkomaalaisen kotimaa. Evakuoinnin yhteydessä jokainen tekee oman päätöksensä omalla kustannuksella.

Luennoitsijat muistuttivat vielä loppuun, että hätätilanteessa ulkoasiainministeriön päivystävä puhelinnumero on +358-9-16 055 551.

Muistiinpanot luennolta teki Anu Heiskanen

Viimeksi päivitetty 20.10.2015 05:52