Shanghain suomalaiset

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa

Suomalais-kiinalainen Ding Ma edistää Suomen asiaa Shanghaissa

Ding Ma

Ding MaDing muutti 4-vuotiaana perheensä kanssa Suzhousta Suomeen, missä hän kävi koulunsa, sai Suomen kansalaisuuden, suoriutui reserviupseeriksi ja valmistui tänä keväänä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi. Dingin ensimmäinen vakituinen työpaikka on Suomi-promootiovirkamiehen tehtävä Shanghain pääkonsulaatissa. Työssään hän saa ihanteellisesti hyödyntää kaksikielisyyttään, kahden maan syvällistä tuntemustaan, sekä aiempaa työkokemustaan kiinan kielen tulkkina ja Finpron markkina-analyytikkona.

Suomi-promootio on uusi tehtävä pääkonsulaatissa ja se perustettiin, koska viime vuosien suuret hankkeet Shanghaissa ovat nostaneet Suomen ja Itä-Kiinan väliset viestintä-, kulttuuri- ja kaupallis-taloudelliset suhteet aivan uudelle tasolle. Team Finland – ajattelun myötä tehtävien välillä ei ole myöskään selviä rajoja, vaan kaikki liittyy kaikkeen, ja jokainen näistä tehtävistä tukee Suomen yleisten intressien edistämistä.

Työskenneltyään kuukauden pääkonsulaatissa Ding kommentoi ensitunnelmiaan vastaamalla näihin kysymyksiin:

Ding Ma1. Mikä sai sinut palaamaan Kiinaan?

Olen aina ollut kiinnostunut palaamaan juurilleni. Kiina on jo hyvin merkittävä suurvalta, ja Kiinan merkitys kasvaa edelleen nopeasti. Haluan olla aitiopaikalla seuraamassa ja vaikuttamassa.

2. Mitä tuntuu tehdä työtä Suomen puolesta Kiinassa?

Todella mahtavalta! Haluan näyttää kiinalaisille Suomen parhaita puolia ja lisätä Suomi-tietoutta kiinalasten keskuudessa.

3. Mitä odotat uudelta tehtävältäsi?

Tiivistä yhteistyötä suomalaistahojen ja muiden maiden kanssa. Paljon konkreettisia töitä, joissa edistetään Suomen ja Itä-Kiinan välistä kulttuuriyhteistyötä, tiede- ja innovaatiotoimintaa sekä kaupallis-taloudellista suhdetta.

4. Mikä on ollut tähän mennessä mielenkiintoisinta tai yllättävintä?

Kiireinen työtahti on hieman yllättänyt alussa, Shanghaissa kun tapahtuu niin paljon päivittäin. Mielenkiiltoisinta on se, että saan olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Ei ainoastaan suomalaisten ja kiinalaisten, vaan myös muiden maiden edustajien kanssa.

5. Kiinalainen turismi kasvaa vauhdilla. Mitkä ovat mielestäsi suomalaisen turismin valttikortit?

Puhdas luonto, turvallinen ympäristö ja nopeat yhteydet Kiinasta Suomeen. Kun muuta maailmaa on jo nähty ja perinteiset nähtävyydet ovat hallussa kamerakuvina, uskoisin, että mökkilomailu suomalaisen järven rannalla alkaa kiinnostaa kiinalaisia turisteja.

6. Miten Suomi pystyy houkuttelemaan lisää kiinalaisia investointeja? Mitkä ovat Suomen vahvuudet?

Kiinan investoinnit Suomeen ovat vielä hyvin vähäistä, mutta meillä on tarjota kiinalaisille investoijille vakaa yhteiskunta, innovatiivinen toimintaympäristö, korkeasti koulutettua työvoimaa ja pääsy EU:n markkinoille.

7. Uskotko, että Suomella on konkreettista annettavaa Kiinan ympäristön ja ilmanlaadun parantamiseksi?

Kyllä. Suomella on paljon huippuosaamista cleantech-alalla. Pitää vaan löytää oikea kanava päästä Kiinan markkinoille, ja arvovaltapalveluilla pyrimme avaamaan oikeita ovia suomalaisille yrityksille.

8. Millä suomalaisella elintarvikkeella tai makeisella olisi mielestäsi mahdollisuuksia Kiinassa?

Suomalaisilla ja kiinalaisilla on niin erilaiset ruokailutottumukset. Uskon, että hyvälaatuisille ja turvallisille elintarvikkeille löytyy aina tilaa Kiinan kuluttajamarkkinoilla. Voiko mustikkakeitosta tulla seuraava hittituote Kiinan supermarketissa?

9. Mitä harrastat vapaa-aikanasi Suomessa ja Shanghaissa?

Harrastin pienenä sulkapalloa ja olen jo löytänyt sulkapalloseuran itselleni täällä Shanghaissa. Haluan myös tutustua paremmin tähän kiehtovaan kaupunkiin vapaa-ajallani, esimerkiksi pyöräillen.

Viimeksi päivitetty 09.10.2013 06:13